Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

5+1 immunerősítő zöldség a téli időszakra

Az év téli időszakában általában is fontos az immunerősítés, amelynek egyik legkézenfekvőbb, valamint legélvezetesebb módja a jótékony hatású zöldségek és gyümölcsök felhasználása, jelen helyzetben pedig kiemelten fontos a megfelelő hatóanyagú és immunrendszert serkentő, friss és zamatos élelmiszerek fogyasztása. 

Szeretné elolvasni 4+1 immunerősítő gyümölccsel foglalkozó cikkünket is? KATTINTSON IDE

Lássuk is a listát!

 

Zeller

A zeller olyan hatóanyagainak köszönhetően erősíti az immunrendszert, mint a szerves nátrium, a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, valamint a kálium. A vesére gyakorolt serkentésének köszönhetően erősen vízhajtó hatású, emellett emésztési panaszok kezelésére is hatásos lehet. Mindezen pozitív hatásai nyersen érvényesülnek a legjobban, például saláták összetevőiként, ám kiváló eleme leveseknek és mártásoknak is, valamint rántott formában az asztalra kerülve is egy egészséges és ízletes téli fogást tisztelhetünk meg benne.


Lilakáposzta

A lilakáposzta egészségügyi pozitívumait főként az emésztésre gyakorolt jótékony hatásával éri el. Mindezt a benne található élelmi rostoknak köszönheti, amelyek megakadályozzák az emésztési problémák kialakulását. Szénhidrátokban, vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, így a diétázók számára is kiváló választás. Jótékony tulajdonságai között tartják számon többek között a vérnyomás szabályozó hatását, valamint a magas C- és A-vitamin tartalmának köszönhetően segít megszabadulni a felhalmozott méreganyagoktól, valamint nyersen fogyasztva erősíti a csontokat és az ízületeket is. Fogyasztását nyers formájától kezdve, párolt állapotán át egészen savanyúság formájáig előszeretettel ajánljuk. Mindezen pozitív hatások mellett nem érdemes elmenni a további káposztafélék - savanyú káposzta, kelkáposzta, fejes káposzta - mellett sem, mivel alapvetően mindegyik fajtája rendkívül magas vitamintartalommal rendelkezik, így egészséges alapanyagai egy-egy ízletes, magyaros fogásnak.


Erős paprika

Az erős paprika egyik elsődlegesen jótékony hatása annak csípős ízét adó, kapszaicin tartalmában rejlik. Erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító erővel bír, a gyomor nyálkahártyájának védelmével és izom- és ízületi fájdalmak enyhítésével védelmez bennünket. Előnyösen hat a vérnyomás szabályozására, valamint a testhőmérséklet növelése által fokozza a kalória felhasználást, így a méregürítést is, így étvágycsökkentő hatásával tökéletes fogyást segítő kiegészítő is lehet. A erős paprika a boldogságérzetet eredményező endorfin termelődés mellett úgy is hozzájárul kellemes közérzetünkhöz, hogy segíti leküzdeni az orrnyálkahártya gyulladás tüneteit – legyen az orrfolyás, vagy éppen orrdugulás, ráadásul még a fejfájásos panaszokat is enyhíti. Fogyasztását alapvetően nyersen ajánljuk hideg ételek mellé, azonban főtt étkezések mellé savanyúságként is pompás köret például sült- és rántott húsok társaságában.


Hagyma

A hagymafélék alapvetően a legegészségesebb zöldségek közé tartoznak: prebiotikumban gazdagok, így segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, amely hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez. Vértisztítóként, C- és B-vitaminforrásként szolgálnak, emellett antibakteriális hatással is bírnak, így legnagyobb szerencsénkre a téli időszakban is több formában rendelkezésünkre állnak, igen változatos felhasználási palettát lehetővé téve számunkra. A bennük rejlő antioxidánsoknak köszönhetően gyulladás- és koleszterinszint csökkentő hatásúak, valamint vércukorszint csökkentő képességének hála cukorbetegek számára is ajánlott élelmiszer. Legjobb ajánlásunk szerint Mi felváltva fogyasztanánk a különböző hagymafajtákat, mint a fokhagyma, a vöröshagyma, a lilahagyma, vagy a zöldhagyma , mivel mindegyik egy-egy külön karakter a tányérunkon a maga jellegzetes ízvilágával. A magyar konyhák egyik alappilléreként felhasználási módjuk igen változatos, akár nyersen, akár főzve, sőt, még teaként is fogyaszthatjuk őket.


Cékla

A cékla pozitív élettani hatásainak köszönhetően az egyik legrégebben ismert népgyógyászati alapanyagok közé tartozik. Vasban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, szintén gyakorlatilag tetszés szerint bármilyen formában fogyasztható zöldségféle, ám frissen facsart céklalé formájában kimagaslóan jól hasznosítható tápanyagforrás, és akár savanyúságként, ecetes formában is kiváló kiegészítője lehet a téli étkezéseknek. Méregtelenítő és zsírégető hatása mellett erősíti a bélrendszert, valamint erős májtisztító hatásával hozzájárul a rák megelőzéséhez. Gyulladáscsökkentő hatása segít megelőzni a betegségek kialakulását, valamint javítja a test oxigén felhasználását, vas és folsav tartalma pedig vérképző hatású, így edzések mellé is hibátlan táplálékforrás.  

 

+1: Sárgarépa

A sárgarépa B és C vitaminban, vasban, kalciumban és béta-karotinban gazdag, fogyasztása és pozitív egészségügyi hatásai különleges módon nyersen, és főzve - répatorta formájában főként a boldogsághormonok felszabadításával - másként hasznosulnak. A bőrre víztartó hatásával fejti ki jótékony hatását, ám jelen időszakban talán fontosabb kiemelni, hogy immunerősítő kúrákhoz erősen ajánlott zöldség, amely a szív és érrendszeri betegségek mellett a daganatos megbetegedésekkel szemben is sikeresen veheti fel a harcot, és kimagaslóan hatásos a koleszterinszint rövid időn belüli normál szintre állításában. Ha már répafélékről beszélünk, nem érdemes kihagynunk a fehérrépát sem, amelyet magas nyomelemtartalma mellett nagymennyiségű rosttartalma miatt emésztési zavarok kezelésére fogyaszthatjuk.

 

A JóZöldség csapata a téli immunerősítéshez és az egészséges életmódhoz kíván segítséget nyújtani Önnek, és kínál Pécs és 10km-es vonzáskörzetében található településen lakó személyek számára egy elérhető és megfizethető alternatívát. Mindehhez ingyenes házhozszállítással járulunk hozzá, hogy Ön és a családja számára mindig a legfrissebb, magyar termelőktől származó zöldségek és gyümölcsök kerüljenek az asztalra. 


Szeretne Ön is immunerősítő zöldségeket és gyümölcsöket rendelni? 

KATTINTSON IDE és tekintse meg árlistánkat

Email: rendeles@jozoldseg.hu

Telefon: +36 30 968-3359

 

Keresés